Van plan tot plant

Spelenderwijs leren over eten uit de natuur

Nieuw groen en lekker speelconcept voor kleuters

Nieuw buitenspeel-concept bevat een kruisbestuiving van ‘eten uit de natuur’ en ‘speelnatuur’

 

 

Het Vogelnest bouwt aan een solide toekomst. Onderdeel van deze een vernieuwingsslag is de buiteninrichting. Hiervoor heeft Toink Creatie in samenwerking met Donker Groen een schetsontwerp gemaakt. Met verschillende speel- en eetzones in verschillende voor de kleuter aansprekende thema’s.

 

 

Dit concept voor de buiteninrichting bevat onder meer een ‘Oerwonen’-zone en een ‘Boerenland en eten’-zone. Bij de Oerwonen-zone kunnen de kleuters door spannende wilgentenentunnels kruipen en in wilgentenen ‘tipi’hutjes spelen. Het aanplanten van deze zone is al begonnen en wordt nog verder uitgebreid. Bij de ‘Boerenland en eten’ zone kunnen kleuters leren hoe vruchten en noten aan bomen en struiken groeien. Binnen deze zone is inmiddels een boomgaard met peren, appels aangeplant. Hier willen we ook nog eetbare planten als doornloze bramen, druif, hazelaar, walnoot, framboos e.d. toevoegen.

 

 

Voor het ontwikkelen van de groene speelnatuur/eetnatuur laag heeft Barbe Messing van Toink Creatie een excursie georganiseerd. Gehouden door Xavier San Georgi van Food Forest Development op het voedselbos Makeblijde. Met aansluitend een co-creatie workshop met een betrokken en veelzijdig deskundig team vrijwilligers. Hiermee is een mooie basis gelegd voor het groen/eetplan. Met als doel dat kleuters al spelenderwijs eetbare zaken als onder meer appels, peren, bessen, noten, blad en kruiden kunnen laten ontdekken.

 

 

Met NLDoet zijn de eerste planten gepoot

 

 

Dankzij de fysiek inzet van onder meer de Lions Bunnik en vrijwilligers zijn er ruim 200 planten en bomen de dikke klei in gegaan. En is Het Vogelnest weer drie wilgentenenhutten rijker.

 

 

Daarmee heeft de ‘Oerwonen’ (wonen in hutten) zone heeft een paar interessante eetbare hagen gekregen en nieuwe wilgentenen tipi’s. Hiermee is het terrein nog spannender voor kleuters geworden. En valt er telkens weer iest nieuw te ontdekken met veel speelaanleiding.

 

 

De ‘Boerenland en eten’ (pluk en speelgaard) zone heeft een hazelnoten bos gekregen van wel 100 hazelaars met rood en groen blad. Waarbinnen de kleuters straks heerlijk kunnen ravotten, verstoppen en doorheen rennen.

 

 

 

Dit alles is mede gerealiseerd met financiƫle steun van de Provincie Utrecht en veel vrijwillige inzet waarvoor onze dank!

Facebook
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *